Болести, причинени от недостиг на хранителни вещества
Това заболяване най-често се среща на бедни, ерозирани месторастения или при почвени условия, които затрудняват усвояването на съответните макро- и микроелементи.
Хлорозата, която е най-често срещаното заболяване от тази група, е резултат от недостиг на желязо и манган. Може да се прояви още при разлистването на дърветата и впоследствие да обхване значителна част от клоните на короната. В началото, при развитие на този процес, е възможно на фона на пожълтелите листа да се откроят тесни ивици около жилките, които остават зелени за по-продължителен период от време. Впоследствие пожълтелите листа се извиват и по тях могат да се образуват некротични петна. По-интензивно развитие на процеса води до изсъхване на засегнатите клони. Тези симптоми се наблюдават обикновено в периферната част на насажденията и по единично растящи дървета.
При недостиг на магнезий започва пожълтяване в средата на засегнатите листа, като по-късно се появява петнисто оцветяване на зоните между жилките на листната петура. Важен белег за тази болест са и тъмнозелените участъци около жилките, предимно на старите листа.
При недостиг на фосфор първоначално листата придобиват тъмен синьо-зелен цвят поради относителното повишаване съдържанието на хлорофила. По-късно те се оцветяват от виолетово-червено до медно-кафяво. Периферията на листните петури пожълтява поради нарастването на количеството на антоциана.
Не са напълно изяснени причините, но преобладава мнението, че развитието на тези неинфекциоз- ни заболявания се дължи на влошен хранителен режим и вероятно на недостиг съответно на желязо или манган и магнезий (под 0,11 % от сухото тегло), фосфор, калий (под 0,40 % от сухото тегло) и др. Подобни симптоми са възможни в началния етап на патологичния процес при развитие на некротични петна от заразяване с някои патогенни гъби (например от род Septoria). Сходни са симптомите и при недостиг на други хранителни вещества, а така също и при климатични аномалии, замърсяване на въздуха и др.
По-често посочените симптоми се наблюдават на по-бедни месторастения и в разсадниците.
Качествено и количествено диагностициране на хранителните вещества в почвата в разсадниците чрез лабораторни анализи. Набавяне на недостига на необходимите хранителни елементи чрез торене.