Тополов цигарджия

Категория: 
Широколистни
Месец: 
април, май, юни, юли
Латинско име: 
Byctiscus populi (Linnaeus, 1758) (Coleoptera: Attelabidae)
Хранителни растения: 

Тополи (Populus spp.), по рядко върби (Salix spp.), дъб (Quercus spp.), бреза (Betula spp.) и др. горскодървесни видове.

Разпространение: 

Европа, Предна и Средна Азия, Сибир, Монголия, Северен Китай. В България е разпространен в цялата страна до около 1000 m надм. в.

Морфология: 

Елитрите на възрастните имат квадратна форма. Тялото е металнозелено, със златист или червеникав оттенък, дълго 4-6 mm. Главата е удължена като хобот. Яйцето е млечнобяло, овално, с диаметър около 0,5 mm. Ларвата е бяла със светлокафява глава, безкрака и сърповидно извита. На дължина достига до 6 mm. Какавидата е бяла, свободна, дълга около 5 mm.

Биология: 

Има едногодишна генерация. Възрастните се появяват през пролетта малко след разлистването и се хранят допълнително, правейки дупки в листата. Женските свиват по един лист, в който снасят най-често по 1, рядко по 2-3 яйца. Ларвите се хранят във вътрешността на завитите листа. Какавидирането се извършва през лятото в почвата в землени камерки. Имагинирането е през същата година, но възрастните остават да зимуват в почвата.

Повреди: 

В отделни години причинява силни щети в младите култури, унищожавайки голяма част от листата, които изсъхват.

Мониторинг: 

По свитите във формата на цигара листа.

Контрол: 

Обработка на почвата в тополовите култури по време на какавидното развитие на вредителя. Пръскане с разтвори на синтетични пиретроиди при допълнителното хранене на възрастните насекоми.