Тополов листояд

Категория: 
Широколистни
Месец: 
април, май, юни, юли, август, септември
Латинско име: 
Chrysomela populi Linnaeus, 1758 (Coleoptera: Chrysomelidae)
Хранителни растения: 

Тополи (Populus spp.).

Разпространение: 

Европа, Кавказ, Кавказ, Средна Азия, Сибир, Китай, Корея, Япония и Индия. В България е разпространен повсеместно.

Морфология: 

Възрастните насекоми са дълги до 12-13 mm. Тялото им е металнозелено или синьо, овално, а елитрите са черве­ни или керемиденочервени. Антените са нишковидни, удебелени в края. Ларвата е мръсно-бяла, осеяна с черни брадавички. Главата и краката са черни. В краищата тялото е стеснено, а в средата е изгърбено. Издава характерна неприятна миризма. Какавидата е бледо- до жълто-кафява, закрепена на ня­кой лист с главата надолу.

Биология: 

Легенда: + - имаго; -  - ларва;  к – какавида; я – яйце

Презимува като бръмбар в опадалите лис­та. С разлистването на тополите започва да изгризва пъпките и млади­те листа. Този момент е най-подходящ за унищожаването му. Яйцата си снася на купчинки по 20—30 на долната страна на листата. Те са поч­ти цилиндрични, оранжево оцветени. Женските снасят до 1000 яйца. Излюпените ларви скелетират и изгризват листата. Младите бръмбари се появяват в края на юни и началото на юли и след това през периода август-септември. При сухи лета и топла есен се наблюдава и трето поко­ление през периода септември-октомври.

Естествени регулатори: 

В България ларвите на видове от род Chrysomela се опаразитяват от Schizonotus sieboldi (Ratzeburg) (Hymenoptera: Pteromalidae) и Meigenia mutabilis Fallén (Diptera: Tachinidae).

Повреди: 

Един от най-често срещаните неприятели в тополовите разсадници, маточници и кул­тури. При масовото си развитие нанася значителни щети на тополовото стопанство. Вреди в стадия имаго и ларва в разсадниците и културите.

Мониторинг: 

По наличието на възрастни, ларви и какавиди върху листата на тополите.

Контрол: 

Пръскане с разтвори на синтетични пиретроидни инсектициди по време на допълнителното хранене на възрастните насекоми. Третиране на ларвите с разтвори на Bacillus thuringiensis var. tenebrionis и дифлубензурон.